De begeleiding van de uitvaart

Hoe verloopt een uitvaart

Iedere uitvaartweek kent vaste onderwerpen waaraan we moeten denken ongeacht welke  wensen en invulling  de nabestaanden hierin verwerkt willen hebben. Het moment waarop we zaken met u bespreken verschilt echter van keer tot keer. Hierbij een klein voorbeeld hoe zo’n week er uit zou kunnen zien van dag tot dag.

Dag 2 , 3, en 4  Nog meer keuzes maken

Dag 2: Als we het nog niet over een kist hebben gehad kunnen we dit vandaag ook in orde maken, de locatie van de plechtigheid komt ook aan de orde en we kiezen  in ieder geval een rouwkaart en verzorgen we de eventuele advertentie in de krant. De enveloppen kunnen geschreven worden, en de kaarten gaan op de bus. Ook ontvangt u van mij een begroting met de te verwachten kosten.

Dag 3: Moeten we in ieder geval de zaken rondom het rouwvervoer  regelen. Ook zal er aangifte worden gedaan van overlijden bij de gemeente, dit kunnen wij voor u verzorgen, maar soms wil de familie dit graag zelf doen en dat is ook mogelijk. We regelen ook vandaag de bloemen, de catering en eventueel de speciale wensen.

Voor elke uitvaart maken we een soort draaiboek, dit wordt steeds completer naarmate er steeds meer zaken geregeld zijn.

Samen bespreken we de inhoud van het draaiboek en de volgorde hoe de plechtigheid er uiteindelijk uit komt te zien.

Als het een kerkelijke uitvaart is zullen wij ons voor wat betreft de inhoud op de achtergrond houden. Wel zullen wij eindverantwoordelijk blijven voor de logistieke inhoud en zorgen dat het afscheid tot in de puntjes geregeld is.

Dag 1 : Het overlijden

U belt ons met de melding van overlijden. De huisarts heeft inmiddels het overlijden vastgesteld. Wij maken met u een afspraak om  langs te komen. Zodra wij bij u zijn gaan we overleggen wie uw dierbare gaat verzorgen, wassen en aankleden en waar u wilt dat hij/zij opgebaard wordt. Gaat uw dierbare al in een kist of liever op zijn of haar eigen bed. De laatste zorg kunt u samen als gezin doen, wij kunnen helpen of geeft u de gehele zorg uit handen aan mijn team.Welke keuze u maakt is aan u, als u zich er maar goed bij voelt.

Afhankelijk van het tijdstip  kijken we wat er die dag verder nog moet gebeuren.
We gaan op deze dag ook de globale opzet van de uitvaart bespreken. Dit houdt in de  onderdelen zoals:   dag en datum van de uitvaart, wel of geen condoleance, welke locaties: kerk of een andere afscheidslocatie. Wordt het een begrafenis of een crematie en zo zijn er dus heel wat beslissingen die op korte termijn genomen moeten worden. Het is belangrijk deze zo snel mogelijk vast te leggen.

Dag 6 : De dag van het afscheid

Op de dag van het afscheid is het belangrijk dat u door niets wordt afgeleid. Het belangrijkste is dat u uw volledige aandacht bij het afscheid kunt houden. Uw uitvaartbegeleidster, en in geval van een drukke uitvaart samen met een collega, zullen hier de verantwoordelijkheid voor dragen.

Er is niets wat voorgoed verdwijnt

Als je de herinnering bewaard

Start typing and press Enter to search